sinus lift aditie de os preturi

Operatia de sinus lift – ridicarea membranei sinusale prin aditie de os in vederea efectuarii implantului dentar

 

SOLICITARE OFERTA SINUS LIFT / CONSULT

Ce inseamna sinus lift?

Operatia de sinus lift (ridicarea membranei sinusale prin aditie osoasa sau augmentarea sinusurilor) este o procedura chirurgicala care permite cresterea cantitatii de os in zona posterioara a maxilarului. Aceasta solutie este utilizata atunci cand pozitia si marimea sinusurilor maxilare fac imposibila procedura de insertie a implanturilor dentare in maxilar, in zona maselelor, si presupune adaugarea unei anumite cantitati de os pentru a se putea integra in mod eficient un implant dentar.

Ce este sinusul maxilar?

sinus maxilar lift aditie osoasa

Sinusurile frontale, etmoidale si maxilare

Sinusul maxilar este o cavitate plina cu aer care se afla in interiorul osului maxilar, comunicand in acelasi timp cu cavitatea nazala si celelalte sinusuri (sinusul frontal, sinusul sfenoid si sinusul etmoid). Sinusul maxilar este in cele mai multe cazuri in relatie de vecinatatea directa cu radacinile molarilor si premolarilor. In momentul in care acesti dinti sunt extrasi, osul alveolar in care au fost implantati se poate resorbi printr-un proces fiziologic normal, care se datoreaza partial lipsei de stimulare a osului (deoarece prin intermediul radacinilor dintilor, osul primeste forte fiziologice care stimuleaza troficitatea acestuia) si pe de alta parte presiunii exercitate de catre aerul aflat in cavitatile sinusale.

Dupa efectuarea unei extractii dentare, in primul an se resoarbe circa 25% din volumul initial al osului in care se afla dintele extras. Ulterior, osul continua sa se resoarba intr-un mod mai lent, asa incat, la 3 ani de la extractie, osul este resorbit in proportie de circa 40% pana 60%. Dupa 5 ani de la extractie, un os care initial avea o grosime de 8 mm poate sa ajunga la o grosime mai mica de 3 mm.

Din cauza resorbtiilor osoase, in cele mai multe cazuri cantitatea de os este insuficinta pentru inserarea corecta a implanturilor dentare. In vederea aprecierii corecte a cantitatii de os necesara, se face niste investigatii de baza, cum are fi radiografia dentara panoramica ce ofera o imagine de ansamblu si CT-ul (tomografie dentara) pentru a avea o imagine cat mai detaliata a structurii si densitatii osoase din zona afectata.

Practic, operatia de sinus lifting reprezinta, dupa cum sugereaza si denumirea acesteia, ridicarea membranei care tapeteaza sinusul si inserarea de os artificial sau natural (aditie osoasa) pentru a mari cu cativa milimetri oferta osoasa necesara inserarii implantului dentar in zona maxilarului.

Cand se recomanda ridicarea membranei sinusului?

sinus lifting preturi

Resorbtia osului in zona dintelui lipsa

Ridicarea mucoasei sinusului este recomandata in situatia in care osul maxilarului nu este suficient de dezvoltat, sau dimpotriva, atunci cand sinusurile sunt prea aproape de maxilar, fapt care impiedica inserarea unui implant dentar. Motivele acestor situatii pot fi urmatoarele:

  • Din cazua anatomiei oaselor faciale, maxilarul superior este mai mic decat maxilarul inferior. Prin urmare, in cele mai multe cazuri structura osoasa a maxilarului superior nu este suficient de rezistenta pentru inserarea implanturilor dentare.
  • Osul maxilarului superior este afectat de parodontoza.
  • Pierderea unui dinte a dus la scaderea masei osoase din zona respectiva, in urma procesului de reabsorbtie osoasa.
  • Sinusurile maxilarului sunt situate prea aproape de osul maxilarului.

Care sunt materialele utilizate in augmentarea osoasa?

Materialele utilizate pentru augmentarea osoasa pot fi:

  • osul autogen (os recoltat din diferite zona tot de la pacientul caruia i se efectueaza aditia osoasa; de obicei, se recolteaza tot din cavitatea orala);
  • substitut osos recoltat de la animal (cel mai folosit este osul bovin; acesta este tratat si sterilizat, asa incat sa nu apara reactii de res­pingere sau infectii);
  • produse pe baza de fosfat de calciu;
  • mem­bra­ne parodontale etc.

Cum se realizeaza operatia de sinus lift?

Sinus lift extern - implant dentar

Efectuarea unui sinus lift extern in vederea inserarii unui implant dentar

Ridicarea mucoasei se poate realiza prin doua metode:

 

Care sunt riscurile operatiei de sinus lift?

Riscul major al operatiei de sinus lifting este perforarea membranei sinusului atunci cand este ridicata sau in momentul in care se insereaza aditia de os, caz in care medicul fie va coase, fie va aplica un plasture peste leziune. In aceasta situatie, se lasa mai intai sa se produca vindecarea, administrandu-se medicatia corespunzatoare, dupa care se reintervine ulterior.

Care sunt contraindicatiile operatiei de sinus lift?

Contraindicatia principala a operatiei de sinus-lift este sinuzita cronica. De asemenea, daca sunt infectii in acea zona, acestea trebuie intai tratate. In plus, specialistul trebuie sa tina cont si de problemele generale de sanatate ale pacientului, ca inainte de orice alta interventie chirurgicala.

Care sunt avantajele efectuarii sinus lifting-ului?

Augmentarea osoasa (aditie de os) le permite medicilor stomatologi sa reconstruiasca si sa repare defectele osoase din cavitatea orala, astfel incat sa poate fi realizate diferite tipuri de tratamente, respectand cerinte inalte din punct de vedere estetic si functional.

In ce situatii trebuie sa contactati medicul stomatolog dupa sinus lifting?

Trebuie sa contactati neaparat medicul specialist dupa o astfel de interventie chirurgicala in cazul in care:

  • inflamatia si durerea se acutizeaza;
  • daca sangerarile continua mai mult de 1-2 zile dupa operatie;
  • daca credeti ca materialul osos folosit pentru grefa a fost dislocat sau deplasat in momentul cand ati stranutat sau v-ati suflat nasul;
  • in cazul in care durerea nu se amelioreaza;
  • daca faceti febra.

Video sinus lift

SOLICITARE OFERTA SINUS LIFT / CONSULT


SOLICITA OFERTA IMPLANT DENTAR


Articol publicat în Utile și etichetat cu , , , , , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*