biodinti-celule-stem-implanturi-dentare

“Bio-dintii” obtinuti prin bioinginerie din celule stem, superiori implanturilor dentare?

Biodinte obtinut in laborator

Biodinte obtinut in laborator – implantul dentar al viitorului?

Cercetari din SUA, Japonia si Marea Britanie deruleaza programe de cercetare in domeniul bioingineriei dintilor, care spun ei, vor putea inlocui intr-un viitor nu foarte indepartat, dintii lipsa.

In Marea Britanie, conducatorul grupului de cercetatori este profesorul Paul Sharpe, expert in dezvoltare craniofaciala si biologie cu celule stem, de la Institutul Dentar al Colegiului Regal Londonez (IDCRL).

In Japonia conducatorul grupului de cercetatori este profesorul Takashi Ttsuji, de la Universitatea de Stiinte din Tokyo.

In SUA, promotorul acestui studiu a fost Pamela Yelick, profesor doctor in patologie orala si maxilo-faciala de la Tufts University.

Biodintii vor fi net superiori actualelor implanturi dentare si coroane dentare, intrucat acestia sunt obtinuti direct din celule stem, care pot genera dinti imaturi asemanatori celor embrionari. Acesti dinti pot fi transplantati ca mici „formatiuni celulare” in maxilarul adult al pacientului, pentru a se dezvolta ulterior in dinti total functionali, daca li se ofera toate circumstantele potrivite acestui proces de dezvoltare.

Bio-dintii, alternativa implantului dentar

Bio-dintii, alternativa implantului dentar

Cercetatorii britanici au izolat cu succes tesut gingival de la pacienti umani adulti, in cadrul IDCRL, replicandu-l ulterior in laborator si combinandu-l apoi cu celule dentare preluate de la soareci (celule mezenchimale). Prin transplantarea aceastei combinatii de celule la soareci de laborator, cercetatorii au reusit sa creasca dinti hibrizi om-soarece care contineau dentina, smalt si radacini absolut viabile.

De asemenea, profesorul Takashi Tsuji si colegii sai de la Tokyo University of Science au relatat faptul ca folosind celule extrase din embrionii soarecilor, au fost capabili de a crea si de transplant un soi de „samanta de dinte”  in maxilarul unui soarece adult, samanta care a continuat sa se dezvolta intr-un dinte adult, care continea toate elementele necesare. Practic la doar 40 de zile dupa implantarea in maxilar, dintii erau complet adaptati, iar organismul soarecelui si-a realizat sistemul nervos corespunzator dintelui, problema nerezolvata initial in laborator. Acest rezultat neasteotat dovedeste nu numai o buna compatibilitate, ci si comportarea perfecta a organismului care a recunoscut in cele din urma “samanta-dinte” implantata, ca pe un organ propriu, nu unul strain.

Interviu cu profesorul Takashi Tsuji despre “bio-dintii” crescuti in maxilarul soarecilor adulti – alternativa viitorului la actualele proteze sau implanturi dentare

Bio-dintii viitorului vor inlocui actualele proteze si implanturi dentare

Fara indoiala ca drumul este lung si anevoios, insa rezultatele exceptionale obtinute pana acum in laboratoare, ne fac sa speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat, vom putea reface dintii lipsa prin “bio-dinti”, care par a fi o alternativa net superioara protezelor si implanturilor dentare actuale.

Surse:

www.scienceworldreport.com
www.drbicuspid.com


Articol publicat în Stiri si Noutati și etichetat cu , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*