membrana a-prf stomatologie

Membrana PRF ajuta la refacerea mai usoara dupa o interventie chirurgicala la dantura!

Ce este membrana PRF sau A-PRF?

membrana a-prf stomatologieMembrana PRF este o descoperire recenta revolutionara din domeniul chirurgiei dentare osoase regenerative, fiind o metoda avansata de obtinere a membranelor de vindecare din plasma bogata in trombocite si folosirea lor in interventiile chirurgicale stomatologice.

Ce inseamna abrevierile PRF / A-PRF / I-PRF ?
PRF / A-PRF / I-PRF = Platelet Rich Fibrin= plasma care contine trombocite bogate in fibrina

prf-platelet-rich-plasma-membranaPRF inseamna plasma sangvina  imbogatita concentrata in trombocite, care contine numerosi factori de crestere si celule ce sustin si stimuleaza vindecarea osoasa si a tesuturilor  moi.

A-PRF fata de alte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare consta in faptul ca doar materialul propriu al pacientului, adica sangele, este folosit in obtinerea biomaterialului, fara a se mai adauga nicio  alta substanta.

I-PRF reprezinta varianta din care rezulta un concentrat fluid, bogat in trombocite si imbogatit cu leucocite, care contine diferiti factori de crestere si numeroase alte celule. Acesta se obtine prin centrifugarea sangelui cu un aparat special.

Cum poate ajuta membrana PRF / A-PRF?

Aceasta tehnica revolutionara aduce beneficii semnificative tratamentelor de natura chiurgicala cum ar fi: implanturile dentare, sinus lift-uri, extractii dentare, parodontoza, operatii de aditie osoasa, contribuind foarte mult la vindecarea post-tratament. Practic, acest tip de membrane previn infectiile post-operatorii si au un rol osteo-inductiv, grabind formarea de os.

Fiind o tehnologie care permite folosirea resurselor proprii ale organismului, are rezultate deosebite in multe tipuri de patologii, regenerand tesuturile fara niciun fel de efecte secundare! Aceasta poate reduce substantial perioadele de refacere ale fracturilor, interventiilor chirurgicale pe oase, musculatura si tendoane etc.

Cum se obtine si cum stimuleaza PRF / A-PRF?

centrifuga-prf-stomatologiePRF  se obtine din sangele proaspat recoltat de la pacient prin separarea si concentrarea  factorilor de vindecare din sange. Se poate obtine sub forma de membrane sau de dop in functie de cerinte. Factorii de crestere prezenti in membranele PRF sunt eliberati treptat,  iar actiunea lor duce la o vindecare accelerata inca din primele zile dupa interventia chirurgicala. Acestia stimuleaza formarea vaselor de sange noi (angioneogeneza) si aportul de factori nutritionali si de vindecare.

Dupa recoltare, sangele pacientului se centrifugheaza, separandu-se astfel plasma de asa-numitul concentrat trombocitar,  adica compusii care dau culoarea rosie. Concentratul astfel obtinut se transforma in membrane, care sunt aplicate apoi direct in plaga din cavitatea bucala. Ulterior, plasma obtinuta se foloseste pentru a hidrata suprafata operata.

Cum ajuta PRF / A-PRF implantul dentar?

In cazul implanturilor dentare inserate imediat post-extractional, aceasta combina vindecarea post-extractionala cu faza de osteointegrare a implantului, limitand de asemenea resorbtia osoasa si reducand riscul aparitiei perforarilor vestibulare si dehiscentelor.

Cum ajuta PRF / A-PRF operatia de sinus lift?

In cazul operatiilor de sinus lift (ridicarea sinusurilor), PRF poate ajuta din punct de vedere mecanic si chimic (prin densitate si rezistenta) la structurarea grefei osoase, mai ales in situatia zonelor protejate cum ar fi sinusurile maxilare.

Cum poate ajuta PRF / A-PRF  in tratamentul parodontozei si in cadrul implantologiei si chirurgiei maxilo-faciale?

In aceste cazuri, agregatele trombocitare continute in PRF joaca rolul de agenti biologici care asigura legatura dintre diferitele componente osoase sau legatura cu grefa gingivala. Suplimentar, acestea actioneaza si ca un gel protector al zonei operate, similar lipiciului autolog pe baza de fibrina utilizat in trecut.

Cum ajuta PRF in cazul aditiilor osoase?

Atunci cand sunt combinate cu materiale de aditie, fragmentele de PRF atrag celulele mezenchimale si ajuta la neovascularizare, rezultand osificarea rapida a grefei. Prin concentratia ridicata de citokine plasmatice si fibrina se exercita un efect osteogen asupra celulelor progenice, iar concentratia leucocitelor continute garanteaza actiunea imuna (prevenind infectiile).

Concluzie – De ce sa utilizam PRF / A-PRF?

  • accelereaza vindecarea postoperatorie
  • previne infectiile
  • fara niciun fel de efecte secundare

Una din clinicile dentare in care puteti beneficia de aceasta tehnica revolutionara este clinica MikoDental din Bucuresti.


Articol publicat în Stiri si Noutati și etichetat cu , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Un răspuns la Membrana PRF ajuta la refacerea mai usoara dupa o interventie chirurgicala la dantura!

  1. https://secure.gravatar.com/avatar/a6212cc5ba07d0d75ffc01719487c5b9?s=40&d=https%3A%2F%2Fsecure.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D40&r=G Niko spune:

    buna treaba dar cat costa un implant dentar pus cu o astfel de membrana prf?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*