aditie de os dentar

Aditia si augmentarea osoasa – Avantajele grefei osoase pentru implantul dentar

Dintii naturali sanatosi stimuleaza osul maxilarului si previn resorbtia acestuia. Atunci cand lipsesc dinti din osul maxilarului, apare resorbtia osului. Acest lucru lasa adesea un os de o calitate slaba si o cantitate de os insuficienta pentru plasarea implantului dentar. O grefa osoasa este realizata pentru a creste inaltimea, latimea sau pentru a conserva osul inainte de plasarea implantului dentar. Reabilitarea oaselor restabileste anatomia naturala care permite implanturilor dentare sa fie plasate in pozitia corecta, functionala.

Despre grefa osoasa (aditia osoasa dentara)

Grefa osoasa/aditia de os este un proces utilizat in stomatologie pentru a mari structura maxilarului prin inserarea unor materialelor bionice sau artificiale. Grefele osoase sunt adaugate in gingii printr-o incizie, care ofera acces la oasele de dedesubt. Materialul de aditie consta, de obicei, din minerale osoase prelucrate, care actioneaza ca punct de plecare pentru procesele naturale ale organismului de a umple oasele pierdute. Grefele osoase dentare pot fi utilizate pentru a preveni pierderea dintilor dupa bolile gingiilor, precum si pentru a initia o acceptare sanatoasa a implanturilor dentare.
In timpul ciclului normal de intretinere a organismului, celulele specializate din sange intra continuu in tesuturi pentru a elimina celulele deteriorate si pentru a le inlocui cu celule noi, sanatoase.
Procedurile de aditie plaseaza o bucata de material in zonele lipsite de os in care pot intra aceste celule si incepe procesul de reconstructie. Cu timpul, celulele vor remodela materialul de grefa si il vor transforma in propriul os functional.

Cand se ia in considerare grefa/aditia osoasa?

Cele mai multe proceduri dentare de grefa osoasa sunt efectuate pentru a restabili osul dupa pierderea dintelui, boala parodontala sau traumatisme si procese invazive. O aditie osoasa poate fi de asemenea utilizata pentru a mentine structura osoasa dupa extractia dintilor.

Restaurarea si mentinerea structurii osoase faciale este importanta din mai multe motive. Multe proceduri dentare, cum ar fi plasarea implantului dentar, necesita ca osul sa fie cat mai apropiat de dimensiunea si pozitia sa originala, pentru rezultate optime. De asemenea, maxilarul si alte oase faciale sustin pielea si muschii care sunt responsabili pentru aspectul nostru. Fara suportul osului care sta la baza, fetele noastre pot parea prematur imbatranite.

De unde provine materialul de grefare/aditie osoasa?

Autogrefa este un material osos luat dintr-un alt punct din corpul pacientului si transplantat la locul dorit. Acesta contine celulele pacientului insusi si nu prezinta niciun risc de transmitere a bolii. Principalele dezavantaje sunt ca necesita o a doua procedura chirurgicala si o cantitate suficienta de oase recoltabile care nu pot fi usor disponibile.

Alogrefa este un material care a fost luat de la un donator de organe si a fost prelucrat pentru a se asigura siguranta acestuia si a imbunatati caracteristicile de manipulare. Avantajele osului alograf sunt ca acesta este usor disponibil si nu necesita un al doilea sit chirurgical.

Fiecare donator este testat intensiv inainte ca osul sa fie acceptat pentru procesare. Se efectueaza testarea bolilor infectioase: HIV, Hepatita B, Hepatita C si Sifilis. Oasele sunt apoi supuse unor proceduri de prelucrare specifice, din care rezulta un produs sigur si eficient. Se ambaleaza apoi in doze care sunt testate si sunt pregatite pentru implantare pentru a ajuta organismul sa regenereze osul.
Xenogrefa foloseste os de la anumite animale (vaci).

Ce presupune aditia osoasa dentara?

aditia osoasa - gingia dupa extractie

1. Gingia dupa extractie - Dupa indepartarea unui dinte deteriorat, acesta lasa in urma lui un spatiu gol. Pierderea (resorbtia) osoasa apare in lipsa dintelui care sa stimuleze osul maxilarului

aditie osoasa Grefare cu alogrefa

2. Aditie osoasa – Grefare cu alogrefa – Plasarea unui material alograf in golurile ramase in gingie va stimula cresterea osoasa

vindecare dupa aditia osoasa dentara

3. Faza de vindecare dupa aditia osoasa – Materialul grefei osoase furnizeaza structura celulelor corpului sa migreze spre gol si sa remodeleze grefa in propriul tesut osos. Dupa vindecare, osul maxilarului va sustine mai bine implanturile dentare.

Augmentarea dupa pierderea osoasa

augmentarea osoasa dentara

1. Pierderea osului – Pierderea osoasa apare atunci cand nu mai exista dinti care sa stimuleze osul. O pierdere prea mare va necesita o procedura de augmentare pentru a reconstrui oasele pierdute, astfel incat sa poata fi plasate implanturile dentare.

augmentarea osoasa restaurarea osului

2. Restaurarea osului – Medicul va folosi alogrefa pentru a restaura osul maxilarului in forma sa naturala, astfel incat acesta sa poata sustine implanturile dentare.

 

 

 

 

 

 

 

aditie de os dentar augmentare osoasa

3. Restabilirea zambetului – Odata ce corpul a avut sansa de a vindeca si remodela grefa, pot fi plasate acum implanturi dentare care sa restabileasca zambetul.

Riscurile unei grefe osoase

Toate procedurile chirurgicale implica riscuri de sangerare, infectie și reactii la anestezie.
Recuperarea dupa o procedura de aditie osoasa depinde de dimensiunea grefei si alte variabile. Recuperarea tipica poate dura de la doua saptamani pana la cateva luni. Oasele inserate vor fuziona cu osul existent, iar migrarea celulelor va determina adeziunea ferma si cresterea celulelor. Suplimentarea cu os a maxilarului va duce la o masa osoasa mai mare care ajuta la sustinerea si ancorarea implantului dentar.

 


Articol publicat în Utile și etichetat cu , , , , , , , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*