dentofobia frica de dentist sau teama de stomatolog

Depasirea dentofobiei – frica de dentist sau teama de medicul stomatolog

dentofobia frica de dentist sau teama de stomatolog

Dentofobia = frica de dentist sau teama de stomatolog

Fobia dentara se refera la teama de a fi diagnosticat cu probleme dentare si de a primi ingrijire de specialitate. Aceasta include frica de toate problemele dentare minore si majore si de procedurile stomatologice. In timp ce fobia dentara nu este un subiect despre care se vorbeste prea mult, statisticile arata ca oamenii moderni sunt mult mai afectati de aceasta decat in trecut.

Aceste persoane se confrunta cu o frica atat de puternica incat evita vizitele la stomatolog, ceea ce poate fi foarte daunator pentru sanatatea lor. Este important ca cei afectati sa stie ca exista modalitati de a depasi aceste bariere.

Conform unui studiu realizat in Germania, (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782017/), 5-15% dintre adulti au o teama severa fata de dentist si 3% nu vor sa mearga deloc la dentist

De asemenea, in acelasi studiu se mentioneaza ca 1 din 3 participanti a suferit de o “frica patologica severa de tratament dentar”

Cauzele fricii de dentist sau fobiei de stomatolog

frica-de-dentist-stomatolog

Cauzele fricii de dentist sau fobiei de stomatolog

  • In majoritatea cazurilor, dentofobia apare din cauza unor experiente traumatice anterioare, de regula din copilarie sau de la primul contact cu un cabinet stomatologic. Aceste experiente pot include complicatii de la anumite proceduri sau proceduri dureroase. Frica poate aparea si din cauza unei rele interactiuni cu un dentist si a modului in care a fost perceputa atitudinea dentistului.
  • In unele cazuri, teama poate fi cauzata de experiente indirecte. O modalitate prin care cineva ar putea dezvolta o teama de dentist este auzind despre experienta traumatica a altcuiva. Oamenii pot fi afectati de ceea ce vad si aud in mass-media.
  • Frica de stomatolog poate aparea, de asemenea, daca persoana are experiente traumatice cu medicii, in general. Unii oameni manifesta anxietate doar prin simpla vedere a unui doctor de orice fel, doar simtind anumite mirosuri asociate cu spitalele.

Tratamentul fricii de stomatolog

tratament frica de dentist teama stomatolog

Tratare frica de dentist – teama de stomatolog

Au fost efectuate cercetari pentru a explora optiunile de tratament pentru fobiile dentare:

  • Stomatologia moderna ofera modalitati de a ajuta persoanele care sufera de frica dentara, permitandu-le sa obtina ingrijirea dentara de care au nevoie fara disconfort sau stres. Sedarea in stomatologie vine in mai multe forme, inhalosedarea sau sedarea orala conștienta fiind des practicata.
  • Exista clinici de in care psihologii si stomatologii colaboreaza pentru a oferi persoanelor care sufera de aceasta teama unelte si abilitati, pentru a le ajuta sa invete sa gestioneze si sa combata dentofobia. Chiar unii dentisti incearca sa ii ajute pe pacienti sa depaseasca teama printr-o abordare mai personala, explicand procedurile pe care le fac intr-un mod clar si calm.
  • Incurajarea este o alta tehnica comportamentala care poate fi folosita pentru a depasi dentofobia. Laudand pacientul dupa o intalnire reusita poate ajuta la cresterea increderii si la diminuarea temerii.
  • Tehnicile de relaxare pot fi de asemenea folosite pentru a diminua teama. Exercitiile de respiratie profunda si relaxarea musculara pot ajuta un pacient sa se relaxeze in timp ce se afla in scaunul dentistului. Desensibilizarea sistematica este o tehnica folosita de psihologi pentru a reduce anxietatea si fobiile. Prin aceasta metoda, pacientul este expus treptat obiectului fricii lor pana cand aceasta este gestionata de catre pacient insusi sau pana cand este inlaturata de tot.

Alte recomandari pentru depasirea fricii de medicul stomatolog:

  • Gasirea unui medic dentist cu care pacientul sa se simta confortabil. Daca pacientul simte un sentiment de incredere in dentistul ales, va depasi cu usurinta senzatia de frica. Pacientul poate solicita chiar o intalnire/ consultatie inainte de un anumit tratament.
  • Ascultarea muzicii reconfortante in sala de asteptare sau cititul unei carti preferate
  • Incercarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau gandirea pozitiva cu privire la rezultatul intalnirii.
Speram ca acest articol va va ajuta in depasirea fobiei de medicul dentist. Mult curaj!

 


Articol publicat în Utile și etichetat cu , , , , , , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*