igiena-dentara-recuperare-dupa-implant-dentar

Ingrijirea de baza a implantului dentar in cazul inlocuirii unui singur dinte

Dupa  ce anterior am  vorbit despre ingrijirea locului chirurgical imediat dupa operatia de implant, acest articol contine instructiuni de baza de ingrijire la domiciliu a implantului dentar.

Implanturile in sine nu se pot deteriora, insa structura osoasa de sprijin si gingia trebuie sa fie atent intretinute pentru a proteja sanatatea orala a pacientului.

Implanturile dentare sunt alegerea ideala pentru inlocuirea dintilor lipsa si, desi vizual sunt aproape identice cu dintii naturali, trebuie sa fie ingrijite intr-un mod usor diferit. Este important ca pacientii sa inteleaga ca exista diferente anatomice intre un dinte natural si un implant dentar, iar acestea pot face ca practicile de intretinere la domiciliu sa fie provocatoare.

Dinte natural vs. forma implantului

Dintii naturali au un gat mai larg in timp ce implanturile dentare au un gat mai mic. Diferenta de design va fi mai evidenta la molari deoarece acestia au radacini multiple si implanturile dentare inlocuiesc radacinile oricarui dinte cu o singura radacina. Deoarece implanturile au o circumferinta mai mica la gatul coroanei (figura 1), pacientul poate experimenta sentimentul unui spatiu mai larg atunci cand utilizeaza dispozitive de curatare interdentare. Acest lucru este de asteptat in cazul implanturilor dentare; cu toate acestea, pacientii care au un singur implant langa dintii naturali prezinta un risc crescut de carie pe dintii naturali opusi, daca nu sunt stabilite tehnici adecvate de ingrijire. Aceasta se intampla adesea deoarece inaltimea osului din jurul dintilor naturali este mai mare decat in cazul implantului si necesita o curatare mai amanuntita de catre pacient.

igiena-implant-dentar

Figura 1: Circumferinta dintelui natural la un molar vs. cea a unui implant

Prevenirea esecului implantului

Atunci cand vorbim de ingrijirea unui implant dentar, este important ca tesuturile gingivale si oasele suport sa se mentina sanatoase. Datorita absentei structurilor dintelui natural, este imposibil ca implantul sa se deterioreze sau sa dezvolte o cavitate. Cu toate acestea, speranta de viata sau succesul implantului dentar poate fi periclitata de prezenta inflamatiei sau infectiei parodontale cunoscute sub numele de implantita. Implantita este procesul inflamator distructiv care afecteaza tesuturile moi si tari din jurul implanturilor dentare sau “parodontoza” implanturilor. In timpul procesului inflamator, implanturile dentare pot fi colonizate de aceleasi bacterii distructive care provoaca infectii parodontale ale dintilor naturali si, lasate netratate, aceste bacterii pot dezvolta calculi. Calculul este un depozit dur care poate distruge gingia si osul care inconjoara implantul si il blocheaza in maxilar. Odata format acest depozit nu poate fi periat sau indepartat cu ata dentara ci poate fi indepartat numai de un medic igienist. Aceasta provocare microbiana constanta ameninta viata implantului si, in cele din urma, poate duce la esecul unui implant dentar.

ingrijire-implanturi-dentare-dupa-operatie

Primul pas in prevenirea bolilor peri-implantului este de a construi o rutina eficienta de indepartare a placii si de a se repeta acasa de doua-trei ori pe zi. Actiunea mecanica realizata cu o periuta de dinti si cu agenti de curatare interdentara este cea mai eficienta metoda de indepartare a placii. Cu toate acestea, in functie de nevoile individuale ale pacientului, poate fi recomandata o spalare a gurii pentru a distruge bacteriile in alte parti ale cavitatii orale, inaccesibile cu dispozitivele de igiena. Pacientii sunt incurajati sa viziteze igienistul dentar pentru intretinerea profesionala de trei – patru ori pe an, in functie de designul protezelor si de capacitatea pacientului de a realiza o ingrijirire adecvatala domiciliu. Aceasta este importanta nu numai pentru prevenirea bolilor din jurul implantului, ci in beneficiul sanatatii intregii guri!

Recomandari pentru ingrijirea implanturilor

·         Periute de dinti 

S-a demonstrat ca periutele de dinti electrice perturba depunerile mai bine decat una manuala datorita capacitatii de a genera mai multe rotatii decat mana omului. Indiferent de periuta de dinti aleasa, pacientii ar trebui sa perieze timp de 2 minute cu o periuta mai moale. Periutele End-Tuft sunt, de asemenea, excelente pentru zonele greu accesibile sau pentru a ajunge in jurul contururilor uneori voluminoase ale coroanelor implantului.

·         Dispozitive interdentare

S-a demonstrat ca dusurile bucale pot parge bacteriile in bucati cu adancime de pana la 6 mm. Cu toate acestea, ingrijirea interdentara este o chestiune sensibila. Pacientii ar trebui sa utilizeze dusuri bucale cu o presiune scazuta. Alte recomandari pentru curatarea interdentara includ produsele care stimuleaza gingiile, cum ar fi periutele moi, cele cu varfuri de cauciuc sau cu fire de plastic. Atunci cand alegeti dusul bucal, asigurati-va ca alegeti un model care nu se indoaie si nu lasa particule deoarece acest lucru poate duce la implantita.

·         Pasta de dinti si apa de gura

Dupa cum am specificat anterior, actiunea mecanica realizata cu o periuta de dinti si dispozitive interdentare este ideala pentru indepartarea depunerilor fine. In ceea ce priveste pasta de dinti si apa de gura, este recomandata o formula care nu este abraziva pentru partile expuse ale implantului si care contine ingrediente antimicrobiene.

Contraindicatii

Se recomanda evitarea dispozitivelor de plastic sau de metal care imita instrumentele profesionale. Instrumentele metalice pot zgaria suprafata implantului, creand zone de inmultire a bacteriilor, iar instrumentele din plastic s-a dovedit ca imping reziduuri in suprafata implantului. Aceste “instrumente” sunt doar pentru uz professional.

Concluzie

Sedintele de intretinere profesionala de rutina la cel putin 6 luni sunt obligatorii pentru mentinerea sanatatii implantului dentar si asigurarea longevitatii acestuia. Igienistul dentar joaca un rol esential in stabilirea programului de intretinere profesionala potrivit pentru pacient, pe baza protezei implantului si a starii generale de sanatate.

Este important sa retineti ca implanturile dentare reprezinta o investitie importanta in sanatatea orala iar pentru a mentine in mod corespunzator aceasta investitie, pacientul va trebui sa acorde mai multa atentie ingrijirii acasa, precum si sedintelor frecvente de intretinere.

Sursa: www.dentistryiq.com


Articol publicat în Utile și etichetat cu , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*