tipuri de proteze dentare

Tipuri de proteze dentare: fixe si mobile

Esti în curs de a-ti monta o proteza dentara si nu stii care este cea potrivita? Atunci hai sa vedem impreuna câteva tipuri de proteze dentare și afli care este cea mai potrivită in cazul tau.

proteza dentara mobila traditionala universala1. Proteze dentare totale tradiționale

Proteza dentara totala este un tip de proteza mobila care înlocuiește toți dinții unui pacient. Ea sta pe gingii, spre deosebire de punțile dentare care sunt legate de dinții existenți. Protezele totale se pot folosi de obicei, în termen de 8-12 săptămâni de la extracția dinților. Sunt poate putin mai incomode, dar pot fi scoase usor si se spala usor, astfel cavitatea bucala putand fi pastrata curata mereu.

proteze dentare partiale sau totale2. Proteze dentare parțiale fixe sau mobile

Protezele parțiale sunt proteze dentare fixe utilizate atunci când un pacient are încă o parte din dinții naturali. Ele se prind de dinții rămași și se fixează bine pe gingie, dar au dezavantajul că resturile alimentare se pot insinua pe sub proteză, in timp pacientul ajungand sa dezvolte o infectie gingivală, motiv pentru care este necesar un control regulat la cabinetul stomatologic și se impune inlocuirea protezei cand nu mai asigura sanatatea bucala necesara. O astfel de proteza este alcătuită dintr-o bază de culoare roz, sau incoloră la cele moderne, la care este atașată o piesă metalică. Aceste două bucăți țin proteza în gură. Există și o variantă detașabila, ceea ce înseamnă că o puteți scoate oricând este nevoie. Proteza dentara partiala ajuta la impiedicarea mișcării spre spatiile goale ale celorlalți dinți și este confecționata dintr-un material acrilic.

3. Proteze dentare personalizate

Protezele personalizate sunt realizate din dinți mai scumpi, ceea ce duce la un zâmbet cu aspect mai natural. Puteți vedea noua proteză dentara înainte de finalizarea acesteia. Proteza este personalizată astfel încât să arate natural și să se potrivească nevoilor tale.

4. Proteze dentare imediate

Protezele dentare imediate sunt plasate de obicei în aceeași zi în care dinții sunt extrasi. Cu toate acestea, trebuie să fiți un candidat bun pentru acest tip de proteză, pentru ca de regula este nevoie de un timp de asteptare pentru ca gingiile sa se vindece si dupa aceea se poate monta o proteza pe ele.

proteza dentara fixa pe implanturi5. Proteze dentare pe implanturi

In acest caz se folosește un implant dentar pentru a sprijini în siguranță proteza dentara. Există proteze mobile, fixate pe niște mini-implanturi, caz în care proteza nu este fixă ci doar stabila si poate fi scoasa oricand purtatorul ei considera necesar. Implanturile dentare adevarate oferă o cantitate mare de sprijin pentru o proteza dentara fixa, care nu va putea fi scoasa decat in cazuri speciale, operatiune efectuata numai de catre medicul stomatolog. De obicei pentru restaurarile totale ale danturii se utilizeaza o proteza fixa cu 4 implanturi pentru arcada inferioara (mandibula) si una fixa cu 6 implanturi pentru arcada superioara (maxilar).

Acum că știți cateva dintre tipurile de proteze disponibile, puteti determina cu ajutorul medicului stomatolog ce tip de proteză vi se potriveste cel mai mult.


Articol publicat în Proteze dentare și etichetat cu , , , , , , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Un răspuns la Tipuri de proteze dentare: fixe si mobile

  1. https://secure.gravatar.com/avatar/d6c1c17313916850cef240d4145b4381?s=40&d=https%3A%2F%2Fsecure.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D40&r=G alexandra enachescu spune:

    clar cea mai buna proteza de departe este proteza fixa pe implanturi, indiscutabil. pentru asa ceva recomand clinica dental premier din bucuresti. maica-mea si-a pus la ei proteza sus si jos si arata si se simte excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*