igiena bucala dupa implanturi dentare

Igiena bucala dupa implanturi dentare: ingrijirea la domiciliu, instrumente utile, sfaturi

Cercetarile arata ca indepartarea zilnica a depunerilor dupa extractii, implanturi dentare, grefe osoase sau de tesuturi moi, augmentari sau alte interventii chirurgicale dentare, reprezinta cheia pentru obtinerea rezultatelor optime.

Dupa procedurile chirurgicale dentare, ingrijirea de catre pacient acasa in jurul locului interventiei este o preocupare constanta pentru medici, deoarece depunerile pot duce la inflamatie, vindecare intarziata si un risc crescut de infectie. Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru pacientii cu suturi dupa o procedura de implant dentar este de a curata dintii alaturati, fara a perturba locul operatiei.

Instructiuni de ingrijire postoperatorie la domiciliu

igiena bucala dupa implanturi dentare In prima zi, beti numai lichide

 In urmatoarele zile, mancati doar alimente lejere

 Luati antibiotice si medicamente pentru durere, asa cum vi s-a prescris

 Periati cu o periuta de dinti manuala cu peri extra moi pentru a curata dintii si gingiile. Nu periati locul operat. Asteptati o saptamana pentru a utiliza o periuta de dinti cu peri mai duri

 Folositi ata dentara o data pe zi, cu exceptia locului operat

 Evitati purtarea unei proteze temporare pentru a lasa tesutul sa se vindece

✓ Clatiti cu apa sarata sau solutie antimicrobiana fara alcool de doua ori pe zi, daca va este prescris

Majoritatea pacientilor se tem sa se spele in vecinatatea interventiei chirurgicale si evita acea parte a gurii. Depunerile se acumuleaza pe dinti sau pe implanturile dentare adiacente locului operat, se detaseaza si migreaza catre locul in care a avut loc interventia.

Instrumente utile in igiena bucala dupa interventii chirurgicale

Mouth-Mate este un instrument recent menit sa imbunatateasca ingrijirea dintilor acasa de catre pacient. Acest dispozitiv acopera zona chirurgicala astfel incat permite periajul pe dintii invecinati. Mouth-Mate reduce complicatiile prin prevenirea contaminarii si a infectiilor si, in cele din urma, prin imbunatatirea rezultatelor procedurii. Dispozitivele Mouth-Mate sunt disponibile in trei modele diferite pentru ca pacientul sa acopere zona de incizie, locul de extractie sau implantul, in timp ce respecta instructiunile de ingrijire la domiciliu (figura 1).

igiena bucala dupa implanturi dentare

Figura 1: Diferitele modele Mouth-Mate: forma U pentru implant, grefare osoasa si site-uri de extractie; in forma de cerc pentru site-urile de extractie a molarilor de minte; si in forma de oval pentru site-urile de grefare a tesuturilor moi.

igiena dupa implantul dentar

Figurile 2 si 3: Pacientul tine Mouth-Mate pentru a acoperi zona chirurgicala si peria dintii invecinati fara a atinge locul operat.

La fel de importanta pentru rutina postoperatorie este folosirea unei ape de gura antimicrobiene, antivirale si antifungice, cum ar fi cea cu dioxid de clor, pentru a ajuta pacientul sa urgenteze vindecarea. Dioxidul de clor este recomandat pentru a elimina depunerile si germenii si a neutraliza compusii volatili cu miros de sulf, toate asociate cu boala parodontala. Este o solutie cu Ph neutru, fara alcool, fara efect de arsura, care este eficienta folosita de doua ori pe zi. Specialistii recomanda clatirea cu dioxid de clor pre si postoperatoriu in cazul tuturor procedurilor dentare deoarece este mai sigur si mai eficient pentru celule in timpul vindecarii ranilor parodontale si osoase.

Respectarea de catre pacienti a indicatiilor si recomandarilor medicilor implantologi ajuta la prevenirea infectiilor, urgentarea vindecarii si recuperarii dupa procedurile chirurgicale dentare.

Sursa: dentistryiq.com


Articol publicat în Stiri si Noutati și etichetat cu , , , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*